Sabie veche de 5.000 de ani descoperită de un student la o mănăstire Venețiană

 În timpul unui tur ghidat la muzeul mănăstirii, Sfântul Lazăr în  o vitrină, ceva a atras atenția lui Dall’Armellina: o sabie de metal, lungă de aproximativ 17 centimetri, asemănătoare cu cele pe care le-a întâlnit în studiile sale ca specialist în armamentul din epoca bronzului.

„Am observat-o imediat”, a spus ea pentru CNN. Sabia a fost etichetată ca un artefact medieval, dar Dall’Armellina avea o bănuială că obiectul era mult mai vechi. Avea dreptate. Cercetări de doi ani au confirmat că sabia se numără printre cele mai străvechi găsite vreodată, datând încă de acum 5.000 de ani.

Analizele compoziției chimice efectuate în parteneriat cu Universitatea din Padova au relevat că sabia este realizată din bronz arsenic, un aliaj de cupru și arsenic. Acest aliaj a fost utilizat în mod tipic între sfârșitul celui de-al IV-lea și începutul celui de-al III-lea mileniu î.Hr., înainte de utilizarea bronzului. Compoziția chimică a sabiei se potrivește cu cea a altor exemplare găsite în Palatul Regal de Arslantepe.

Acum, în propria afișare, sabia a atras imediat atenția. “Când s-a stins prima dată vestea, oamenii au sunat întrebând:„ Putem veni să o vedem? “, A declarat Jamourlian pentru CNN. Muzeul, care este în prezent închis din cauza epidemiei de coronavirus, așteaptă cu nerăbdare să-i întâmpine pe oaspeți să vadă relicva odată ce s-a redeschis.

SURSA:CNN.COM

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds