În memoria victimelor gulagurilor

Astăzi, 23 august, în incinta Muzeului Raional de Istorie și Etnografie “Anatol Candu” s-a desfășurat seminarul informativ “În memoria victimelor gulagurilor”. La eveniment, au fost prezenți: *Varvara-Valentina CORCODEL, autoarea mai multor cărți, ce relatează ororile trăite de conaționalii noștri, în gulagurile sovietice; *Mircea SULA, specialistul Secției Cultură Ialoveni; *Ala MACARI, profesor de istorie LT,,Dimitrie Cantemir,,; *Diana CANDU, directorul Muzeului Raional de Istorie și Etnografie ”Anatol Candu”. În cadrul seminarului s-a discutat despre victimele gulagurilor.Gulagul a fost un instrument foarte important al lui Stalin. În anii 1930, el l-a folosit drept loc de detenție pentru cei arestați – atât pentru membri proeminenți ai partidului, cât și pentru milioane de țărani arestați în timpul colectivizărilor și deposedării de bunuri, precum și pentru oameni pe care îi bănuia de neloialitate, potențiali dușmani.În acest mod, Stalin intimida societatea. De asemenea, el privea Gulagul ca pe un instrument economic, considerând că Uniunea Sovietică poate fi consolidată prin muncă forțată. Gulagul a fost o parte importantă a industrializării: pentru construcția de uzine și fabrici, mine și canale, exploatarea forestieră, valorificarea terenurilor nelocuite din estul și nord-estul Rusiei.

Scriitoarea Varvara-Valentina Corcodel a relatat istoriile și emoțiile oamenilor ce își povestesc trăirile despre acel coșmar. Emoții care nu te lasă indiferent. Durerile anilor sub stalinism nu poate fi dat uitării, deoarece este profund umană.
Două cărți ”Rocarda destinelor” și ”Cristale de memorie” se intersectează deoarece vin să facă lumină, să cunoaștem trecutul istoric al unui neam. Desigur, acel trecut poate fi uitat dar faptele nu! Ele rămân și vorbesc, pentru că între ele sunt adevăruri ascunse.
Tragedia basarabenilor doare profund, scriitoarea Varvara-Valentina Corcodel a cercetat minuțios multe materiale din arhivele statului și ale familiilor deportate, apoi a înregistrat istoriile vieților lor, care nu pot fi date uitării.

Principalele schimbări au fost legate de faptul că sute de mii de cetățeni non-sovietici au ajuns în Gulag: polonezi, ucraineni, baltici, belaruși, moldoveni. Mulți dintre cei deportați au ajuns în așezări speciale. Ei au fost aduși din țările invadate de trupele sovietice și, la început, erau dezorientați, dar, în general, au avut o atitudine diferită față de autorități și sistemul sovietic decât oamenii care au trăit sub bolșevici în anii 1920-1939. Sentimentele lor anti-sovietice erau mai deschise. Mai târziu au creat grupuri de rezistență importante împotriva autorităților lagărelor și samovolniciei acestora, precum și împotriva criminalilor

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds