Uniunea Europeană va finanța cu până la 40.000 de euro proiecte de renovare a obiectivelor cultural-istorice

Uniunea Europeană va finanța cu până la 40.000 de euro proiecte de renovare a obiectivelor cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului. Este vorba atât de imobile – cum ar fi clădiri istorice, monumente, situri arheologice, obiective de mediu natural, etc. – cât și de opere de artă – precum filme artistice sau documentare, fotografii, tablouri, cărți, colecții, etc.

În total vor fi selectate 10 obiective de scară mică din patrimoniul cultural-istoric. Acestea vor fi restaurate împreună cu Cetatea Bender și Circul din Chișinău, pentru care au fost deja lansate procesele de pregătire a lucrărilor de renovare.

Locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru sunt invitați să identifice obiective din patrimoniul cultural, situate în localitățile lor de baștină, care necesită conservare/renovare, și să-și prezinte părerea despre necesitatea unei astfel de inițiative și despre impactul acesteia asupra patrimoniului cultural, completând formularul de participare până pe data de 31 ianuarie 2020.

Concursul de idei este lansat în cadrul componentei pentru conservarea/restaurarea patrimoniului cultural a Programului UE „Măsuri de consolidare a încrederii”, implementat de PNUD.

Reprezentanții programului vor examina propunerile depuse în cadrul concursului, vor organiza vizite la fața locului pentru a verifica informațiile și a clarifica potențialul de restaurare a obiectivelor cultura-istorice. Ulterior, va fi organizată a doua etapă a procesului, în cadrul căreia publicul va fi invitat să voteze, iar experții se vor da cu părerea despre cele 10 obiective care trebuie selectate.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds