Una din cele mai frumoase clădiri din centrul istoric al Chișinăului, în ruine.

Una din cele mai frumoase clădiri din centrul istoric al Chișinăului, construită în anii ’30 ai secolului al XIX-lea, este astăzi într-o stare jalnică. Vorbim despre Vila Urbană a lui Vladimir Herța, fostul primar al Capitalei, care urma să capete un nou suflu încă acum 15 ani, însă, din cauza unor lucrări necalitative efectuate, imobilul rămâne în continuare în praf şi beznă.Pentru renovarea clădirii amplasate pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în 2005, au fost alocate 11 milioane de lei. Din aceşti bani, urmau să fie efectuate lucrări pe interior şi exterior, însă, antreprenorul a distrus şi mai mult din ceea ce urma să devină o comoară a Chişinăului.

“Casa Herta a fost restaurată în perioada 2005 – 2009, pe baza de proiecte pe sectoare. Se faceau proiecte de consolidare, în special lucrări inginereşti, din cate vedeţi este încheiat ciclul zero pentru electricitate si încălzire”, a menţionat Tudor Zbârnea, director Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Casa Herţa face parte din cele trăi clădiri ale Muzeului Național de Artă, alături de Casa Moisei Kligman și clădirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de principesa Natalia Dadiani. Potrivit directorului muzeului, monumentul necesită reparaţii urgente, dar, din lipsa banilor, clădirea va rămâne în ruine încă mulţi ani înainte.

“Problema ar fi astăzi elaborarea unui proiect integral, în baza căruia am cunoaşte costurile exacte a acestui obiectiv. În momentul în care va fi finalizat acest proiect, sperăm ca statul sa găsească resurse financiare ca să aloce pe tranşe, aşa cum se cuvine, fonduri pentru executarea lucrarilor de şantier”, a spus Zbârnea.

Acum 100 de ani, vila avea un farmec deosebit și elemente decorative somptuoase în exterior. Astăzi tot ce mai putem vedea sunt nişte uşi şi ferestre jerpelite, pereţi crăpați, dar şi tencuială căzută. Responsabilii de la Ministerul Culturii spun că în bugetul pentru anul 2020 nu există resurse financiare planificate pentru acest obiect de artă.

“Pentru 2021 au fost planificate două milioane de lei pentru proiectarea lucrărilor de restaurarea a muzeului, ne referim la sediile Herţa şi Kligman. Pentru 2022 au fost planificate 11 milioane de lei pentru lucrările de şantier”, a subliniat Svetlana Pociumban, şefa direcţiei patrimoniu cultural al Ministerului Culturii.

Cheltuielile pentru restaurare vor fi însă mult mai mari decât cele care urmează să fie alocate de conducerea ministerului, spune directorul muzeului, aşa că, cel mai probabil, vila va rămâne încă mulţi ani în ruine.

“Presupun ca ar fi vorba de 45 de milioane de lei pentru ambele sedii si anexa. Cu amenajare si sistematizarea terenului aferent cu toate lucrările necesare ca sa poata beneficia publicul de acest edificiu”, a declarat  director Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.

Sursa: Publika.MD

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds