„Tehnici de restaurare aplicate în practică”

În perioada 26-30 August 2019 elevi de la Centrul de Excelență in Construcții, Școala Profesională nr. 3, Școala Profesională nr. 4, Școala Profesională nr. 7, sunt protagoniștii atelierului de lucru „Tehnici de restaurare aplicate în practică” organizat de către Proiectul Twinning “Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia” finanțat de Uniunea Euroeana în colaborare cu Ministerul EducațieiCulturii și Cercetării al Republicii Moldova și Centrul de Excelență în Construcții.

Obiectivul atelierului este de a dezvolta competențele teoretico – practice ale elevilor necesare pentru restaurarea clădirilor istorice.

În calitate de formatori au fost invitați restauratori certificați și istorici de arta din Italia, care ghidează elevii în aplicarea tehnicilor, metodelor și proceselor de restaurare.

Grupul condus de către Dna Chiara Compostella – restauratoare și istoric de arta. Tehnicile aplicate în cadrul exercițiilor practice: efectuarea stratigrafiei, integrări ale pilastrului cu cărămida, mortar pe baza de praf de cărămida și alte straturi pe baza de var aerian și var hidraulic, injectari cu alcool 95% (etanol 1:1) pentru a pregăti spațiul dintre structura zidului și stratul de tencuială ce se detașează, pentru a vehicula mai bine produsul consolidant injectat pentru readerarea stratului, reintegrarea zonelor lipsă, aplicarea pansamentelor cu pulpa de celuloza și apa deionizata pentru a înmuia și deshuama/curăța straturile de vopsea necesare de a fi înlăturate, aplicarea bandajelor cu hirtie japoneza pentru porțiunile cu risc de a se detașa, restaurarea brâului, pregătirea pigmentului negru natural, aplicarea vopselelor și prezentarea estetica.

 

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds