„Tehnici de restaurare aplicate în practică: curățire, consolidare și integrare”

În perioada 26-30 August 2019 elevii de la Centrul de Excelență in Construcții, Școala Profesională nr. 3, Școala Profesională nr. 4, Școala Profesională nr. 7, au fost protagoniștii atelierului de lucru „Tehnici de restaurare aplicate în practică: curățire, consolidare și integrare” organizat de către Proiectul Twinning “Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia” finanțat de Uniunea Euroeana, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău.

Obiectivul atelierului a fost de a dezvolta competențele teoretico – practice ale elevilor necesare pentru restaurarea clădirilor istorice.

În calitate de formatori au fost invitați restauratori certificați și istorici de arta din Italia, care ghidează elevii în aplicarea tehnicilor, metodelor și proceselor de restaurare.

Grupul condus de către Dl Hassan Ait Fsar – restaurator lemn.
Tehnicile aplicate în cadrul exercițiilor practice de restaurare: restaurarea podelei din parchet cu o vechime de mai mult de 90 de ani, schimbarea elementelor din lemn putrezite, rindeluirea, șlefuirea, prelucrarea și asamblarea elementelor noi, pentru o alta porțiune de parchet intr-o stare buna s-a efectuat doar șlefuirea stratului superficial degradat, aplicând ceara și conservând suprafața, restaurarea ferestrei, înlăturarea tuturor straturilor vechi de vopsea de pe fereastra, tratarea lemnului cu produs anticarii, schimbarea elementelor din lemn putrezite, rindeluirea, șlefuirea și prelucrarea elementelor adăugate, reintegrarea zonelor lipsă cu chit special, aplicarea stratului de baza și vopsea prezentarea esteticii ferestrei de culoare alba pe interior și maro pe exterior, culori similare cu cele existente.

Multumim pentru suportul acordat Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds