Statuie rară de granit a regelui Ramesses II descoperită la Giza

Arheologii din Egipt au descoperit o statuie roz aparținând faimosului conducător rege Ramesses al II-lea de lângă Piramidele de la Giza, într-una dintre cele mai rare descoperiri arheologice de acest fel, a anunțat miercuri Ministerul Antichităților din Egipt.

Secretarul general al Consiliului Suprem de Antichități Mostafa Waziri a anunțat că descoperirea a fost prima statuie găsită din granit. Scrisorile care înseamnă „taur puternic” sunt sculptate pe spatele statuii, referindu-se la „forța și validitatea” regelui, iar capul statuii este încununat cu semnul „Ka”, conform declarației.

„Această descoperire este considerată una dintre cele mai rare descoperiri arheologice. Este prima statuie Ka din granit, care a fost descoperită. Singura statuie Ka care a fost găsită anterior este din lemn și aparține unuia dintre regii din cea de-a treisprezecea dinastie a Egiptului antic ”, a declarat Waziri pentru agenția de știri Xinhua. Statuia are o înălțime de 105 cm, 55 cm și 45 cm grosime și a fost descoperită pe fondul săpăturilor ilegale din apropierea Marilor Piramide din Giza, pe terenuri deținute de un cetățean privat. De atunci a fost arestat.

„Se află într-o stare foarte bună”, a declarat pentru The Associated Press Niveen al-Areef, un purtător de cuvânt al ministerului antichităților, adăugând că statuia se află în curs de studiu suplimentar. Celebrul rege Ramesses a condus Egiptul din 1279 î.C. până în 1213 B.C.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds