Proiectul Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecţia acestuia”

La data de 7 noiembrie, a avut loc Conferința de încheiere a Proiectul Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecţia acestuia”, finanţat de Uniunea Europeană. La eveniment au participat: ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, E.S. Peter Michalko, ambasadorul Italiei în Republica Moldova, E.S. Valeria Biagiotti, beneficiarii direcți ai programului, experți în domeniul protejării patrimoniului cultural etc.

 În debutul evenimentului, ministrul Liliana Nicolaescu-Onofrei a mulțumit Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Ambasadei Republicii Italia în Republica Moldova care prin intermediul Proiectului Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecţia acestuia” au contribuit la modernizarea structurală și integrată a sistemului de protejare a patrimoniului cultural. „Datorită acestui proiect a fost realizată o evaluare amănunţită a stării actuale a cadrului juridic și instituţional a sectorului patrimoniului cultural și al celor conexe, acţiune care a rezultat într-un set de recomandări pentru consolidarea legislaţiei primare și secundare și pentru îmbunătăţirea eficacităţii și impactului instituţiilor de implementare, în conformitate cu bunele practici UE și internaţionale. De asemenea au fost consolidate capacitățile umane și modernizate programele de studii a specialităților în conservarea/restaurarea patrimoniului construit.”, a declarat oficialul.

În cadrul evenimentului a fost organizată o sesiune de discuții în cadrul căreia Consilierul Rezident de Twinning Luisa De Marco a prezentat principalele realizări ale proiectului.

Proiectul „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova prin păstrarea și protecția acestuia” a fost implementat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (MECC) în parteneriat cu Ministerul Proprietății Culturale, Activităților și Turismului din Italia. Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană și a avut un buget de 1 milion de euro. Acesta a fost implementat pe parcursul a 2 ani, din septembrie 2017 până în septembrie 2019.

Proiectul Twinning a cuprins patru componente și anume: elaborarea cadrului legislativ și de reglementare privind patrimoniul cultural adecvat nevoilor actuale ale Republicii Moldova, fapt ce generează îmbunătățirea gestionării sectorului patrimoniului cultural; sporirea capacității de administrare și gestionare a Agenţiei de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și a Agenţiei Naţionale Arheologice, precum și a Direcției Patrimoniu cultural a Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării și ale altor părţi relevante interesate; Elaborarea și dezvoltarea Programelor de Educaţie și Formare profesională de calitate (VET) privind protecţia și restaurarea patrimoniului cultural la nivelul învăţământului profesional și superior; suport direct instituţiilor de protejare a patrimoniului din Republica Moldova.

În cadrul proiectului, au fost implicați aproximativ 35 experți italieni, împreună cu 25 de experți moldoveni. Circa 300 de specialiști (profesori, studenți și reprezentanți ai instituțiilor academice și ai societății civile) au participat la diverse training-uri, seminare, vizite de studiu și stagii organizate în cadrul proiectului.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds