Palatul Stirbei din Buftea (FOTOREORTAJ)

La 20 de kilometri de Bucuresti se afla a doua locatie a aceleiasi familii – Palatul Stirbei din Buftea. Barbu Stirbei, Domnitorul Tarii Romanesti in perioada iulie 1849 – octombrie 1853, a mostenit intregul domeniu de la parintele sau adoptiv, marele vornic Stirbei, care detinea satul Buftea de Jos (1831). Palatul Stirbei a devenit loc de refugiu pentru Regina Maria si copiii sai, in timpul Primului Razboi Mondial.Vorbim de un intreg domeniu intrucat, spre deosebire de Palatul de pe Calea Victoriei, acesta este mult mai mare. Ulterior, intregul domeniu de la Buftea a fost mostenit de fiul lui Barbu Stirbei, Principele Alexandru Stirbei (1837 – 1895).
Domeniul din Buftea este locul cel mai potrivit pentru o plimbare de dupa-amiaza: aveti la dispozitie intregul parc amenajat imprejurul lacului artificial, „inchiriat” doar de rate si gaste salbatice. Va puteti plimba, de asemenea, pe podul din lemn masiv construit peste lac, acesta neavand insa nicio gena nobila (a fost construit in urma cu cativa ani, pentru turnarea unui film).

Nu spunem ca Palatul Stirbei nu este frumos, insa Capela Sfanta Treime, aflata ceva mai departe de el, peste lacul artificial, impresioneaza prin arhitectura sa neogotica, construita intre anii 1850 – 1890 dupa proiectul arhitectului austriac de origine daneza, baronul Theophil von Hansen. Acolo sunt inmormantati Domnitorul Barbu Dimitrie Stirbei, printul Barbu Alexandru Stirbei si rudele acestora.

In prezent, locatia plina de istoria celor doua familii care au locuit-o (Stirbei si Bibescu) functioneaza pe post de restaurant. Merita sa iei masa macar o data in locul in care au poposit (in urma cu ceva ani) Mihail Sadoveanu sau Nikita Hrusciov.
Restaurantul propriu-zis este la parter, dar exista si o terasa. Bucataria este romaneasca, si inca una boiereasca!

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds