Oamenii de știință uimiți de descoperirea înfiorătoare de pe un site arheologic Bulgar

Se estimează că situl din Sozopol din Marea Neagră este din secolul al II-lea. Potrivit Sofia Globe, mormintele sunt de 10 copii și o femeie și se crede că datează din secolul al patrulea. Situl se află în apropierea necropolei Kalfata, care a fost studiată timp de 80 de ani.

Dimitar Nedev, directorul muzeului de arheologie din oraș, a declarat pentru radioul național: „Sperăm că, după ce a fost restaurat, va fi afișat la expoziția anuală de descoperiri arheologice din februarie, la Muzeul Național de Istorie.” Găsirea include un borcan de sticlă care conține un lichid violet. Domnul Nedev a explicat: „Am găsit un balsamariu sigilat cu așa-numita gumă de mestecat grecească”. Un balsamariu este o sticlă mică de ceramică sau de sticlă, întâlnită frecvent în siturile grecești și romane, în special în cimitire.

Domnul Nedev a continuat: „Este plin de parfum lichid, probabil roman din secolul al II-lea. „Era folosit pentru ungerea morților în călătoria lor spre lumea de dincolo. „Sperăm să identificăm ingredientul natural din care este fabricat și că acesta ar putea fi baza pentru ceva nou în industria parfumurilor.”  Situl este situat la aproximativ 22 de mile sud de Burgas. Orașul a fost fondat de coloniști greci în secolul al VII-lea î.Hr. În 72 î.Hr., a fost cucerit de legiunile romane. În 2012, arheologii au găsit două schelete medievale în oraș, cu tije de fier care le străpungeau piepturile.

Se crede că acest lucru a fost făcut pentru a le opri transformarea în vampiri. Conform unui articol din BBC, la momentul descoperirii, această practică păgână era comună în unele sate până la începutul secolului XX. Oamenii considerați răi și-ar fi înjunghiat piepturile de frica că vor deveni vampiri.

Descoperiri similare au făcut în toată regiunea balcanică. Bulgaria găzduiește peste 100 de astfel de site-uri. Bozhidar Dimitrov, care se îndrepta la Muzeul Național de Istorie din Sofia, a spus: „Aceste schelete înjunghiate cu tije ilustrează o practică des întâlnită în unele sate bulgărești până în prima decadă a secolului XX”.

Se credea că tijele vor fixa morții în mormintele lor pentru a-i împiedica să plece. Legendele vampirilor fac parte din folclorul regiunii. Miturile au inspirat romanul „Dracula” al lui Bram Stoker din 1897, parțial în Transilvania, în centrul României, care se învecinează cu Bulgaria.

 

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds