O nouă descoperire arheologică sugerează o altă datare istorică a Londrei

O nouă descoperire arheologică remarcabilă sugerează că Londra, ca centru pentru activitate socială și politică organizată, poate fi de aproape trei ori mai veche decât se credea anterior.Implicarea descoperirii este că Londra poate să fi început nu ca un oraș sau chiar ca un sat – ci ca un loc ceremonial de adunare populară, unde localnicii s-ar fi reunit pentru sărbători și ritualuri sociale și religioase majore.Până acum, nașterea Londrei a fost văzută de obicei doar în ceea ce privește înființarea sa ca oraș la vremea cuceririi romane la mijlocul secolului I d.Hr. Cu toate acestea, noua descoperire împinge acum potențialul început al poveștii londoneze din secolul 36 î.Hr.

Dovada pentru activitatea comunitară umană organizată în ceea ce va deveni ulterior Londra este descoperirea unei cantități substanțiale de ceramică neolitică timpurie – 436 fragmente în total. Fragmentele, găsite în Shoreditch, provin de la 25 la 35 de gătit și alte vase. Mai mult, analiza științifică, realizată de Universitatea din Bristol, arată că au existat două tipuri de bază de utilizare a oalei – și, prin urmare, a fost în măsură să dezvăluie natura și amploarea a ceea ce se întâmplă pe site

Unele vase au fost folosite pentru prelucrarea laptelui (probabil pentru a prepara brânză, unt și, eventual, băuturi alcoolice de tip iaurt, precum Asia Centrală și Steppeland Kumis sau Kefir). Un al doilea tip a fost folosit pentru fabricarea tocanii de carne (probabil vită). Cu toate acestea, dovezile de pe site sugerează că cele 436 de fragmente de ceramică sau cioburi,care au supraviețuit au făcut parte inițial dintr-o groapă de gunoi acum dispărută de mult timp (posibil cel puțin 12 metri peste), care ar fi conținut probabil multe mii de cioburi, reprezentând un număr mare de vase ceramice.

Într-adevăr, groapa de gunoi a fost potențial atât de substanțială, încât părți din ea încă au supraviețuit în epoca romană, la 3600 de ani de la crearea depozitului.

În Marea Britanie, astfel de depozite de gunoi neolitice (New Stone Age) ar fi inclus, în unele cazuri, peste 10.000 de cioburi de ceramică (de asemenea, ca osul animalelor și alte materiale) – și sunt frecvent asociate cu siturile ceremoniale rituale unde se sărbătoresc la scară largă. Au avut loc – și unde probe simbolice ale resturilor de sărbătoare (inclusiv olăria spartă) erau adesea depozitate ritualic în gropi sau șanțuri. Arheologii au descoperit fundurile a patru astfel de gropi – și din acele gropi au recuperat cea mai mare parte din cele 436 de fragmente de ceramică.

Din cauza lucrărilor de construcții urbane și a altor activități din ultimii 2000 de ani, părțile superioare ale gropilor nu au supraviețuit. Prin urmare, cele 436 de sferi reprezintă doar o parte din ceea ce a fost inițial în ele. Deși descoperirea, fără îndoială, dezvăluie o parte din începutul poveștii londoneze, nu este încă clar dacă activitatea socială și politică organizată a continuat prin milenii preistorice ulterioare. Cu toate acestea, din alte locații din orașul istoric Londra și din jurul acesteia, există indicii amețitoare care sugerează că ar putea exista un fel de continuitate a activității umane. În ultimii 20 de ani, câteva fragmente de ceramică din gropi neolitice (care datează de 500 de ani după site-ul Shoreditch) au fost găsite pe Dealul Ludgate . Alte câteva cioburi au fost descoperite pe Cornhill, ba mai mult, cel puțin o jumătate de duzină de sfințit neolitic fin lustruit și alte axe de piatră (probabil oferte votive pentru spiritele râului) au fost descoperite pe malul Tamisei.În anii 1840, lângă podul londonez, dragatorii au găsit un scut spectaculos din epoca bronzului târziu. Un al doilea a fost dragat în altă etapă în secolul al XIX-lea. Aproape cu siguranță (așa cum s-a întâmplat în alte locații cheie de-a lungul Tamisei și în multe alte râuri), acestea au fost plasate în râu ca o ofrandă rituală – poate de către un clan local sau un lider tribal.

Pe malul nordic al Tamisei, dealurile londoneze sunt (în afară de o parte minusculă a Chelsea) singurul teren substanțial înalt (peste 20 de metri înălțime) pe o întindere de 35 de mile a râului dintre Canary Wharf și Hampton Court. Mai mult, distribuția generală a principalelor centre ceremoniale neolitice de-a lungul Tamisei sugerează că terenul înalt al Londrei ar fi fost un candidat puternic pentru o incintă substanțială pentru lucrări terestre. La estul centrului Londrei, cel mai apropiat principal complex neolitic de ceremonial de pământ (un tip de monument preistoric cunoscut sub numele de incintă cu căi ferate) se află la Orsett, în Essex (20 de mile). Spre vest, cele mai apropiate se află la 25 de mile distanță în zona Windsor. Între timp, ar trebui să existe una pe teren înalt, iar una dintre puținele locații potrivite ar fi fost dealurile din ceea ce este acum centrul Londrei. Dar distrugerea pe scară largă a suprafețelor antice de teren (cauzate de dezvoltarea urbană) a asigurat că, dacă un astfel de complex preistoric a existat vreodată în centrul Londrei, nu s-a mai găsit nimic.

Alte materiale din epoca bronzului – ceramică și resturi de fabricare a sculelor Flint – au fost găsite de-a lungul anilor în Cornhill. Depunerea rituală a armelor în Tamisa din Londra pare să fi continuat până în epoca fierului. Într-adevăr, un pumnal din secolul al VII-lea î.Hr. (încă în mod remarcabil în teaca de lemn) a fost descoperit la începutul acestui secol la capătul sudic al Tower Bridge (în epoca fierului o zonă de mlaștină – tocmai genul de mediu adesea favorizat pentru depunerea rituală a armelor) . Cu siguranță până în secolul al IV-lea î.Hr., mai multe așezări mici par să fi fost înființate pe insule acum dispărute de mult în Thames, vizavi de ceea ce va deveni ulterior orașul roman Londra. În afară de Tamisa și insulele sale, principalul obiectiv pentru activitatea preistorică în ceea ce este acum centrul Londrei pare să fi fost valea râului Walbrook și dealurile adiacente. Acest râu a curs din Hoxton (în partea de nord a Londrei centrale) spre sud între două dealuri (Cornhill și Ludgate Hill) în Thames. Este posibil ca aceste două dealuri să fi fost cruciale în ceea ce privește partea preistorică a poveștii londoneze – dar, din păcate, dezvoltarea urbană în epoca romană și apoi din nou în vremurile medievale și moderne a eliminat aproape sigur cele mai multe (potențial toate) urme ale oricăror clădiri pre-romane sau lucrări de pământ. Cu siguranță, aceste două dealuri (și Turnul Deal) ar fi fost candidați primari pentru incinte preistorice importante din punct de vedere ritualic și din punct de vedere politic, dar (poate datorită dezvoltării urbane ulterioare), niciunul nu a fost găsit vreodată. Posibilitatea existenței unor lucrări terestre preistorice importante sau a altor structuri pe aceste dealuri este crescută de poziția geografică și topografică unică a Londrei. Urcând râul, a fost primul punct de trecere ușor al Tamisei – în parte din cauza existenței, în timpuri preistorice, a unei insule în mijlocul râului.

Toți acei factori geografici și topografici fac ca descoperirea celei mai mari colecții de ceramică neolitică londoneză să fie și mai importantă și mai importantă.

Ancheta asupra site-ului Shoreditch, care a dat cele 436 de fragmente de ceramică neolitică, a fost realizată de Mola (fostul serviciu arheologic al Muzeului Londrei) și a fost finanțată de compania de servicii imobiliare, Brookfield Properties. Jon Cotton, un preistorist consultant care lucrează pentru Mola, a declarat: „Această colecție remarcabilă ajută la umplerea unui gol critic în preistoria Londrei. Dovezile arheologice pentru perioada de după sosirea agriculturii în Marea Britanie supraviețuiesc rar în Capitală. ” Arheologii vor căuta acum mai multe dovezi cu privire la natura reală a primelor faze ale poveștii londoneze. În mod intrigant, însăși numele Londrei poate oferi un indiciu suplimentar tentant pentru o anumită formă de existență pre-romană. Deși primul oraș acolo a fost stabilit de romani, numele (cu semnificație contestată academic) este pre-roman – probabil fie celtic, fie chiar pre-celtic și, astfel, potențial înrădăcinat în preistorie.

Sursa: independent.co.uk

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds