Nimic nu poate opri cultura

Colectivul Muzeului Raional de Istorie şi Etnografie „Anatol CANDU” din Văsieni, consacrat Zilei Internaționale a Muzeelor și a Nopții Europene a Muzeelor, ediția 2020, la propunerea Comitetului Internaţional al Muzeelor, în anul curent, organizează evenimentul cu genericul Muzeele pentru egalitate: diversitate și incluziune, în regim on-line, cu respectarea cerințelor de securitate epidimiologică a cetățenilor.

Astfel în încercarea de a fi mai aproape de vizitatorii noștri, acei consumatori de produs cultural, dornici de cunoaștere și apropiere de istoria și rădăcinile neamului, am decis să realizăm un mic tur virtual al instituției noastre, pentru a defini viața țăranului, căci vorba poetului – „Veșnicia s-a născut la sat”, Lucian Blaga.

…viaţa prin însăşi definiţia ei este sfântă dar dacă o mai trecem şi prin prisma gândirii ţăranului devine dumnezeiască de-a dreptul…

Aşezat la limita dintre fizic şi metafizic, cu încălcări dese în ambele ţinuturi, ţăranul trăieşte într-o continuă trăire şi viziune metafizică şi religioasă. Viaţa acestuia este străbătută de un bogat şi continuu suflu mistic. Omul simplu, cu ruşinea de oameni şi cu frica de Dumnezeu, caracteristică ce-l deosebeşte de „omul recent” – „modern”, conştient de această poziţionare a sa în sfera celor două lumi, completându-se reciproc una pe cealaltă, el, ţăranul  îşi exercită fiinţa pentru a depăşi trecătorul din el. Acesta trăieşte condiţia materială, cu conştiinţa că a rămâne în ea înseamnă a rămâne în păcat, a rămâne „orizontal”, dar pentru ca acesta să se ridice la sfera celor înalte, la împlinirea rosturilor sale superioare de om „vertical”, răspunde cu o intensă viaţă interioară.

Sursa: muzeulvasieni.md

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds