Mormântul sarmatic ”princiar” de la Mocra

Printre cele mai spectaculoase descoperiri funerare sarmatice din întregul spațiu nord-pontic, în care au sălășluit aceste numeroase triburi nomade de origine iraniană, un loc distinct îl ocupă faimosul mormânt tumular din epoca romană de la Mocra. Fastuoasa înmormântare a fost efectuată sub un tumul sarmatic de mari dimensiuni de pe malul stâng al Nistrului, cercetat prin săpături de salvare de arheologii chișinăueni Tatiana Șcerbakova și Maya Kashuba în anul 1990. Deși mormântul a fost jefuit în antichitate, din cuprinsul camerei mortuare specialiștii au recuperat un foarte bogat inventar funerar, care cuprindea trei inele de aur de tipuri diferite, un clopoțel și circa două sute de aplici de aur, numeroase mărgele și pandantive de sticlă, faianță egipteană, chihlimbar, agat, granit și coral, o brățară, un cazan, un opaiț, un castron și o cană-oenochoe de bronz, câteva afumători ceramice lucrate cu mâna și o strachină romană de import, un sipețel de lemn, placat cu plăcuțe decorative de fildeș, dintre care se evidențiază una cu imaginea lui Eros, piesă unicat pentru mediul sarmatic, ș.a. Analiza antropologică a puținelor oase umane găsite în mormănt a dovedit că defunctul fusese o persoană de sex feminin, complexul funerar fiind datat în prima parte a sec. II d.Hr.
Piesele cele mai valoroase descoperite în mormântul ”princiar” de la Mocra sunt expuse astăzi în Sala Tezaur a Muzeului Național de Istorie a Moldovei din Chișinău.
Sursă imagine: Т.А. Щербакова, М.Т. Кашуба, Сармато-аланские древности (Курганные захоронения близ с. Мокра). Тирасполь, 1993. Foto: A. Polomari și O. Merkulov.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds