Legendele Mărțișorului

Sarbătoarea marțisorului, simbolul începerii primăverii, nu este lipsită de legende de la care se revendică originea sărbătorii.O legenda a martișorului, originara din Moldova, povesteste despre o vrăjitoare a iernii ce se inverșunase sa nu lase primăvara sa se aștearna peste pamănt. Zâna primavară daca a vazut ca nu o scoate la capăt cu vrajitoarea, a recurs în cele din urma la un gest extrem. Si-a tăiat un deget, iar sângele scurs din rana a căzut peste zăpadă. În momentul cand picăturile calde de sânge au cazut din rana în zăpada alba, acestea au topit pe loc toată zăpada. În acest fel, iarna a fost alungată, iar intrepătrunderea dintre albul zăpezii și roșul sangelui a inspirat șnurul mărtișorului, simbolizând ziua de 1 martie, odata cu care, cel puțin din punct de vedere calendaristic, primavara isi reintra in drepturi.

Intr-o alta legenda a mărtisorului, se spune ca soarele se preschimba adesea într-un frumos flacau pentru a veni pe pământ și a dănțui în horele de prin sate. Aflând despre acest obicei al soarelui, un balaur fioros i-a luat urma pe pământ și l-a rapit, închizându-l într-o temniță a castelului său.

Intrucat astrul solar nu s-a mai arătat pe cer, păsările și-au oprit cântecele, iar copii și-au pierdut harul râsului. S-a ivit atunci un tânăr temerar, hotărât sa elibereze soarele din robie. Mulți oameni au mers alaturi de viteazul fecior până la castelul balaurului, dăruindu-i puterile lor, în așa fel încat să poata ieși învingător în lupta cu maleficul monstru.

Tanărul a facut drum lung până la castel. A mers încontinuu vara, apoi toamna, și tot mergând s-a facut și iarnă. Când tocmai se termina iarna, a ajuns la castelul balaurului.

După o luptă pe viață și pe moarte, de-a lungul căreia a fost grav vătămat, feciorul a reușit sa înfrângă balaurul și sa izbavească din temnița soarele. Sângele izvorât din rănile sale adanci s-a scurs peste imaculata zăpadă, și inainte ca primăvara sa se faca simțită, tanărul și-a dat duhul.

Sursa LAPENSIUNI.RO

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds