Legenda satului Budești

Satul Budesti a fost intemeiat de catre arcasii lui Ştefan cel Mare si Sfint, ramasi pe aici – probabil in urma expeditiilor facute de acest domn contra dusmanilor barbari dinspre rasarit, asezat pe un pinten de deal de mica altitudine si teritoriul vederilor celui ce ar veni dinspre Nistru. Ca o marturie a arcasilor crestini, asezati aici – sta si azi -biserica specifica stilului acelor timpuri, biserica ce a infruntat veacurile.
Studiind unele izvoare am dat de un document vechi de la mijlocul sec. XV, documentul pe care s-a bazat si Vladimir Nicu. Este vorba de cartea domneasca din 2 iulie 1455, in care este mentionat boierul Buda cu mosia sa pina la Nistru. Studiind toponimia satelor am vazut ca multe sate si-au capatat denumirea de la numele unei persoane din satul dat. În cazul de fata Budesti a primit denumirea de la boierul Buda. Un alt argument poate fi si informatia “…prisaca de pe Nistru…”, in prezent intre Budesti si Nistru se afla oraselul Vadul lui Voda care conform izvoarelor a aparut cu mult mai tirziu. Chiar unii batrini din sat spun ca cindva hotarul Budestelui era la Nistru.
Despre mosia din Budesti s-a mentionat in documente, cind si de la cine au fost vindute, cumparate sau daruite, mostenite, ceea ce ne confirma ca satul Budesti a aparut ca localitate pe la inceputul secolului XV. Acesta era un sat de razasi, existind si un mare proprietar de pamint, care se dezvolta, crestea, traia cu grijile lui ca si sute de alte sate moldovenesti, se integra in toate acele procese si fenomene istorice, care aveau loc in Moldova.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds