Legenda satului Țiganca

Demult, demult cam vre-o 300 de ani in urma trecea prin locurile noastre o Tiganca cu trei copii, plancindu-Ie locurile de verdeata, s-a aciuat cu traiul pe mosia unei cucoane bogate care stapanea locurile acestea.

Cucoana fiind spre batranete se gandea tot mai mult cum va trai pe cea lume si a hotarit sa construiasca un izvor, ca mesteri i-a pus pe feciorii Tigancii, care aveau maini de aur. Locul l-au ales la poalele dealului, intr-o lasatura, unde apa chiftea anul imprejur. Locul fiind mlastinos, au cerut baietii sa se aduca carute cu piatra pentru zagazuirea izvorului. Multa piatra s-a carat, dar mlastina nu se dadea hatuita. Atunci Tiganca-mama a propus sa se cladeasca pe mlastina un strat de piatra si un strat de saci cu lina de oaie. S-au adus multe carute cu saci de lina si altele cu piatra, dupa vre-o cateva straturi, mlastina s-a supus, locul s-a intarit, iar izvoarele s-au adunat intr-o singura matca in centru lasaturii.

Din acele timpuri stravechi curge si curge apa datatoare de viata a cismelei, potolind cu racoarea ei arsita sufletului oamenilor cu inima curata.

Dupa moarte cucuoana bogata a lasat ca mostenire Tigancii toata averea sa. Tiganca din banii lasati de cucoana a construit o crasma la poalele asa numitului ’’Dealul Moglanului’’. Calatorii, introrcandu-se inapoi de la iarmaroc dadeau din nou pe la Tiganca – crismareasa, ca ea, nu se stie de unde dar intodeauna avea un vin bun de’’sareau puricii’’ din pahar cand turnai.

Multe cofe cu vin au fost golite sub “Dealul Moglanului”, multi calatori s-au adapostit sub acoperisul crismaresei, dar nu degeaba. Ce-i drept, primii oamnei care au intemeiat primele case pe teritoriul cela, ar fi fost mai bucurosi sa numeasca noul satisor cu alt nume mai drag si mia frumos, dar traditia ’’Crismaresei’’ asa se inradacinase in limba trecatorilor , ca ei nu puteau zice altfel decat ’’Hai sa dam si pe la crisma Tigancii oleaca’’ sau ’’Hai sa ne oprim oleaca pe la Tiganca sa hodinim caii!’’

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds