„La pas prin Chișinăul secolului XX”

Chișinăul este, fără dubii, un oraș al contrastelor. O așezare care-și duce traiul între „a fost” și „este”. Trăim acut acest contrast, îl vedem și îl experimentăm în fiecare zi, iar arhitectura acestuia este marcată profund de trecerea de la vechi spre nou, ea fiind martor și principal indicator al schimbării.

Cunoscut din imagini de la începutul secolului trecut drept o mică dar foarte simpatică urbe, astăzi ne ciocnim tot mai des cu nostalgica sintagmă „aici a fost”… „Aici a fost Casa Eparhiei”, „aici a fost Hotelul Suisse”, „aici a fost Gimnaziul de fete iar pe locul acesta, deputații din Sfatul Țării au votat Unirea de la 1918″. Dintre bijuteriile arhitectonice care odinioară bucurau ochiul orășenilor, astăzi ne-au rămas doar poze. Aceste poze fac subiectul cataloagelor de colecție iar azi, comorile necunoscute ale arhitecturii și vieții urbane, reflectate în 48 de imagini, sunt aduse atenției publicului bucureștean într-o expoziție dedicată Chișinăului în sec. XX.

Chişinăul este un muzeu în aer liber, unde mii de oameni de-a lungul vieții au trăit, au iubit, au zidit cu tâlc şi smerenie chipul de oraş „cioplit în piatră albă”. Fiecare stradă păstrează paşii celor ce l-au admirat, fie că erau oameni simpli, fie nobili. Fiece vilă păstrează amintirea vie a stăpânilor și unele îi mai așteaptă încă, iar lăcaşele sfinte din Chişinău sunt luminate de gândurile celor ce le-au admirat sau le-au trecut pragul.

Această expoziție este o provocare pentru noi toți de a redescoperi Chișinăul în vremuri în care avem și acordăm atât de puțin timp pentru frumos. Este o invitație la o primblare virtuală pe străzile de altădată cu depănarea amintirilor despre aspecte cunoscute sau uitate, despre locuri încărcate de istorie sau emoții. Și, ca în orice loc care tinde să-și valideze autenticul prin cultură, Chișinăul, azi, poate mai mult ca oricând, are nevoie de exercițiul memoriei pentru a supraviețui și a se dezvolta.

Expunerea acestor imagini la Palatul Suțu a fost posibilă grație efortului cumulat a două echipe din care fac parte Dr. hab. Eugen SAVA – Director general, Mariana VASILACHE-CUROȘU – Director adjunct, Ana GRIȚCO – Şef secţie Istorie, Cătălina PLINSCHI și Denis TOPAL – grafică expoziţie (Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei); la fel și Dr. Adrian MAJURU – Manager și Dr. Dan PÎRVULESCU – Director adjunct (Muzeul Municipiului Bucureşti), gazdele acestui eveniment.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds