În timpul săpăturilor din centrul Romei a fost găsit mormântul lui Romulus

A 1.4-meter (55-inch) wide sarcophagus and what appears to be an altar, dating back to the 6th Century B.C., are seen in an underground chamber, at the ancient Roman Forum, during an unveiling to media, in Rome, Friday, Feb. 21, 2020. Archaeologists believe the underground shrine, who's finding was announced earlier this week, was dedicated to Romulus, the founder of the ancient city. (AP Photo/Andrew Medichini)

Arheologii au descoperit un sarcofag din piatră străvechi, cu un altar la Forumul Roman de lângă Colosseum. În inima Forumului Roman (aceasta este una dintre piețele centrale din Roma Antică, situată lângă Coliseu), arheologii au descoperit un mormânt antic din piatră și consideră că ar fi a lui  Romulus – unul dintre cei doi frați gemeni care au fondat Orașul etern. Cercetătorii au povestit despre descoperirea lor la sfârșitul lunii februarie la o conferință de presă specială. Potrivit experților, mormântul antic cu un altar rotund datează din secolul VI î.Hr. 

“Aceasta este o descoperire uimitoare, Forumul Roman nu încetează să uimească cu descoperiri proaspete”, scrie publicația directorul parcului arheologic Colosseum Alfonsin Russo. Pe un mormânt de tuf (rocă poroasă) de 137 cm lungime de patru metri și jumătate, cercetătorii au găsit o inscripție în greacă avertizând că este un pământ sacru, nu trebuie deranjat. “Aici este locul de înmormântare al sfântului rege, iar cel mai vechi și mai important rege este Romulus”, a declarat reporterilor editorul revistei Arreo, Adreas Steiner.

Și deși chiar locul în care a fost descoperit mormântul îi conduce pe arheologi la ideea că descoperirea lor este într-adevăr legată de numele lui Romulus, experții nu pot declara oficial acest ultim refugiu al fondatorului Romei.

Potrivit experților, mormântul antic cu un altar rotund datează din secolul VI î.Hr. În ea nu existau oase, dar nu existau dovezi că Romulus era o adevărată figură istorică. „Aceasta este doar o presupunere bazată pe informații din surse antice, toți spun că Romulus a fost înmormântat în această parte a Forumului”, a spus arheologul Patricia Fortini. Nu s-au găsit oase în interiorul mormântului, dar, potrivit publicației, nu există dovezi că Romulus a fost o persoană reală, chiar dacă istoricii și filosofii antici Livia, Plutarh și Virgil au vorbit despre el. „Acesta nu este mormântul lui Romulus ca atare, acesta este un lăcaș de cult unde l-au amintit și l-au glorificat pe Romulus”, a explicat directorul parcului arheologic.

Sursa : irk.kp.ru

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds