(FOTOREPORTAJ) Clădirea fostului gimnaziu pentru fete în ruine

Clădirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de baronesa Iulia A. von Gheiking, este un monument de arhitectură de însemnătate naţională. A fost  introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău cu numarul 207 și este amplasată pe strada Alexei Mateevici, 85.

Clădirea a fost construită în anii 90 ai secolului al XIX-lea,  are 2 etaje şi este ridicată pe un plan unghiular cu o aripă alungită în adâncul parcelei. Din anul  1892 a fost sediul Gimnaziului pentru fete, fondat de baroneasa Iulia A. von Gheiking, iar din 1918 a funcţionat ca Liceul A. Donici. La sfârşitul anilor 30 a fost o parte componentă a Liceului industrial. În perioada postbelică aici s-a aflat sediul Sovetului Comisarilor Norodnici al RSSM, apoi – Școala medie nr. 5.    La moment clădirea este înconjurată cu un gard din ţiglă metalică şi  este grav avariată,  podul clădirii este cazut în mare parte, pereţii sunt roși, iar la etajul doi creşte iarbă. Din 2009  acest teren este transmis Ambasadei Germaniei pentru construcţia sediului său. Imobilul urmează a fi reconstruit conform proiectului iniţial, cu păstrarea stilului arhitectonic specific.  

Această decizie a fost luată după ce preşedintele interimar al R. Moldova Mihai Ghimpu a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Legii  cu privire la folosirea unor bunuri imobile, adoptată de Parlament la 3 decembrie 2009. Iniţial, legea prevedea transmiterea imobilului respectiv pentru construcţia noului sediu al Curţii Supreme de Justiţie, doar că CSJ nu dispunea de resusrse pentru restaurare. S-a considerat oportun de a transmite imobilul menţionat pentru sediul Ambasadei Germaniei, ulterior urmând a fi identificat un alt imobil pentru construcţia noului sediu al Curţii Supreme de Justiţie.

În 2015  Sergiu Ciocanu, șeful Direcției patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii contactat de național.md a comentat în felul următor acest subiect: „Monumentul a fost cumpărat de către statul german. Eu nu am participat la negocierile respective. Clădirea se ruinează, iar un proiect de restaurare pentru acest monument încă nu a fost depus la minister”. Echipa patrimoniu.info la contact pe Ion Ștefăniță directorul agenţiei Naţionale de Inspectare şi resturare a momumentelor care  a comentat subiectul în felul următor: „Liceul de fete a fost cumparat de Ambasada Germaniei, pentru care ei sunt în proces de elaborare a documentației de proiect privind conservarea – restaurarea acestui bun clasat. Agenția a avut mai multe întruniri cu misiunea diplomatică, solicitand măsuri concrete și urgente de salvgardare a acestui obiectiv protejat.”

Totodată, aducem la cunoștinâță că conform Hotărârii de Guvern din 1 iunie 1996 cu privire la rezervarea spaţiilor necesare pentru funcţionarea corpului diplomatic acreditat în R. Moldova, „terenurile şi clădirile de pe str. A. Mateevici sunt rezervate exclusiv în scopul atribuirii spaţiilor necesare corpului diplomatic, reprezentanţelor statelor străine şi a altor organizaţii internaţionale, acreditate în R. Moldova”. 

 

Comentează


This will close in 30 seconds