Festivalului „Taurul Negru” de Cărbua

Veşminte ale doamnelor medievale, artefacte arhaice şi costumele de luptă au renăscut istoria în satul Cărbuna. Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna” a adunat meşteri populari din întreaga ţară, iubitori de muzică şi dans tradiţional. Oaspeţii au putut trage dintr-un arc adevărat şi au participat la diferite ateliere de creaţie. Evenimentul s-a desfăşurat cu suportul unei organizaţii în comun cu primăria, relatează Mesager.

Zeci de tineri au purtat straie medievale şi au împărtăşit fragmente din istorie cu toata lumea.

„Haina care am îmbrăcat-o reprezintă o armură din zale, această era purtată de ostaşii care se apărau de inamici în vremurile antice. Este foarte grea are cam la vreo 30 de kg”, a spus un băiat.

„Aceste haine reprezintă hainele de antrenament pentru începătorii care abia se înrolau în ceea ce reprezintă armata. Mă simt aşa important în hainele acestea”, a spus un tânăr.

Satul Cărbuna a fost ales de organizatori pentru că este un loc cu o mare încărcătură istorică.

„Cărbuna este locul cu unde predomină multă istorie. Începând cu perioada neolitică şi terminând cu perioada sovietică, aici în mileniul 6 a fost găsită o adevărată comoară a culturii cucuteni, iar marii războinici au luptat timp de milenii”, a menţionat organizatorul, Vadim Moldovanu.

Nu au lipsit nici meşterii populari din întreagă ţară care au prezentat expoziţii unice.

„Sunt lucrări din coaja de copac dar sunt şi fără coaja, iată pentru salate. Ele sunt la noi prelucrate cu ulei de măsline cu ceară de albina”, a spus meşterul popular, Dascăl Ion.

Doamna Eugenia a venit tocmai de la nordul Moldovei şi a împletit din paie simbolul festivalului.

„Aşa am văzut eu că prima dată, simbolul nu-l văzusem, dar aşa mi l-am închipuit. Mi-a luat 3 zile şi l-am făcut special pentru această sărbătoare”, a declarat meşterul popular, Eugenia Moldovanu.

Elisei are 3 ani şi a venit împreună cu tatăl sau tocmai din Floreni pentru a trage dintr-un arcaş adevărat.

„Am venit pentru a le oferi o frumoasă aventură copiilor şi de a-i rupe de la televizoare şi calculatoare şi este o alternativă foarte bună, mai ales că aici avem arcaşi adevăraţi, aer unul dintre eroii preferaţi a lui Elisei este Robin Hood şi el astăzi a avut ocazia să-şi testeze măiestria de arcaş”, a declarat o vizitatoare.

Oamenii sunt încântaţi de atmosfera medievală, alţii au scos din ladă cele mai frumoase costume.

Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna” este la cea de-a două ediţie.
 
Sursa TRM.md

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds