Femeile preistorice vânători iscusiți alătui de bărbați

Femeile preistorice din Anzii sud-americani au răsturnat toate rolurile de gen și au fost și vânători activi de pradămare, au anunțat arheologii.

Noțiunea veche de secole a rolurilor gospodăriei specifice sexului devine din ce in ce mai puțin credibilă datorită unei descoperiri vechi de 9.000 de ani. Până acum, istoricii au fost de acord cu împărțirea muncii în primele grupuri umane și anume bărbații vânau, în timp ce femeile se hrăneau cu ce adunau. Dar cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, au descoperit în Munții Anzi din Peru o înmormântare antică care arată că și femeile au participat la vânătoare.

Această descoperire contestă ideea că există un precedent preistoric pentru femeile care joacă un rol mai mic în societate. Descoperirea inovatoare  mormântului unui vânător  de 9.000 de ani, amenajat cu o gamă largă de instrumente de piatră utilizate probabil pentru vânătoare și măcel.

Și această descoperire nu a fost singulară, deoarece arheologii din America de Nord și de Sud au descoperit un număr aproximativ egal de înmormântări legate de vânătoare din perioada plistocenul târziu și din Holocenul timpuriu, mormintele aparținând atât bărbaților cât și femeilor.

Profesorul de antropologie Randy Haas a spus: „O descoperire arheologică și o analiză a practicilor de înmormântare timpurie răstoarnă ipoteza îndelungată„ Bărbatul-vânător”. Descoperirile au fost prezentate în revista Science Advances, într-o lucrare intitulată „Femelles Hunters of the Early Americas”.

Profesorul Haas a declarat: „Credem că aceste descoperiri sunt deosebit de oportune, având în vedere conversațiile contemporane legate de practicile de muncă de gen și de inegalitate.

“Dar acum este clar că diviziunea sexuală a muncii era fundamental diferită – probabil mai echitabilă – în trecutul vânătorului-culegător al speciei noastre”. Descoperirea a fost făcută în 2018 în timpul săpăturilor la înălțime la un sit din Peru cunoscut sub numele de Wilamaya Patjxa.

Arheologii au descoperit o înmormântare cu un set de instrumente de vânătoare care conține o serie de roci ascuțite, tocătoare, răzuitoare și un posibil cuțit. Potrivit cercetătorilor, obiectele găsite alături de rămășițele îngropate indică rolul pe care l-au jucat în viață.

Și osteologul echipei a stabilit că rămășițele găsite în interior aparțineau unei femei. Această concluzie a fost confirmată ulterior de o analiză a unei proteine ​​dental în resturi. Până în prezent, înregistrările publicate arată un total de 429 de persoane din Pleistocenul târziu și Holocenul timpuriu îngropate în 107 situri din America de Nord și de Sud.

Dintre acești oameni, 27 au fost asociați cu vânătoarea de pradă mare – 11 au fost femei, iar 15 au fost bărbați. Și mai incredibil, vânătorul Wilamaya Patjxa este considerat a fi cea mai veche înmormântare a vânătorilor din America. Descoperirile i-au determinat pe cercetători să estimeze că între 30 și 50% dintre vânătorii din aceste populații antice erau femei.

Sursa: express.co.uk

 

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds