Dr. Tong Trung Tin: conservarea patrimoniului arheologic pare simplă, dar extrem de dificilă

NDO – Depunând eforturi mari pentru a propune măsuri de protejare a siturilor arheologice din întreaga țară, profesor asociat, Dr. Tong Trung Tin, care este, de asemenea, președinte al Asociației de Arheologie din Vietnam, a declarat că examinarea completă a prevederilor legale actuale este suficientă pentru a proteja multe situri arheologice neprețuite din toată țara, astfel încât Thang Long Cetatea Imperială nu este singura relicvă care se bucură de cercetare .

Î: Cum apreciați conservarea Cetății Imperiale Thang Long, deoarece acest sit în special a fost recunoscut ca patrimoniu cultural mondial de către UNESCO?

R: Conservarea patrimoniului cultural mondial Cetatea Imperială Thang Long va dura mult timp , deoarece acest patrimoniu constă în principal din relicve arheologice. Înseamnă că sunt conservate sub pământ. Mai mult, situl este foarte mare. Între timp, nu au existat proiecte de conservare in-situ sau în aer liber în țară, experiența pentru această lucru este zero. De la descoperirea în 2002, conservarea in situ a Cetății Imperiale Thang Long a aparținut întotdeauna arheologilor așa că au trebuit să efectueze  urgent lucrări de conservare, pentru a măsura, desena, fotografia, statistica, descrie, compara, identifica, datele și evalua valorile inițiale. 

În general, sarcina urgentă de conservare a Cetății Imperiale Thang Long a obținut o victorie foarte de bază: conservarea moaștelor după excavare. Cu toate acestea, pe termen lung, este crucial să existe un proiect de conservare urgentă la fața locului pentru patrimoniul Cetății Imperiale Thang Long, către obiectivul de conservare durabilă și modernă. Acest proiect a fost inclus în planificarea guvernului, precum și în ideile managerilor și oamenilor de știință. Cu toate acestea, conservarea la fața locului este încă prea nouă, astfel încât construcția unui acoperiș pentru păstrarea sitului  este încă în plan. Cred că acest lucru trebuie finalizat în viitor.

Î: Cetatea Imperială Thang Long este considerată un monument arheologic cu o soartă norocoasă între timp comportamentul față de alte situri este nesatisfăcătoare. Ce părere ai despre acest?

R: Cetatea Imperială Thang Long are o soartă norocoasă specială; cu toate acestea, trebuie să fie clar că norocul a fost realizat după o uniune extrem de grea și dificilă a oamenilor de știință. Asociația de Arheologie din Vietnam și cu mine am vorbit publicului de mai multe ori că peste 90% din relicvele arheologice care datează din perioada Hung Kings din provincia Phu Tho au fost șterse. Dacă nu se iau măsuri urgente, procentul rămas din moaște va dispărea în curând. Drept urmare, nu ar exista site-uri arheologice ca dovadă autentică a perioadei glorioase a strămoșilor noștri care au construit țara. 

Î: Patrimoniul arheologic este încă considerat marginal și dispare rapid în fața dezvoltării. 

Sursa: nhandan.org.vn

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds