Cele mai mari și mai interesante descoperiri arheologice din 2019

Anul 2019 a fost unul  captivant pentru arheologie. Tehnologia modernă și săpăturile extinse au scos la iveală o serie de descoperiri fascinante – de la mumii cu măști până la un mini Tepe Göbekli.  Următoarea listă este Top Zece Descoperiri Arheologice din 2019.

Un templu sacrificial al unui zeu din Mexic

În ianuarie, arheologii din Mexic au găsit primul templu dedicat „Domnului înfrânt” Xipe Tótec, una dintre cele mai importante zeități precolumbiene. Descoperirea este o reprezentare în piatră a zeului și două altare de sacrificiu ea îi va ajuta pe istorici și alți specialiști să înțeleagă mai bine religia pre-hispanică și în special acest zeu al fertilității. Una dintre descoperirile fascinante a fost un cap masiv sculptat descoperit într-o nișă. Au fost necesari peste 30 de lucrători pentru a elibera craniul din adâncimea din perete. În apropiere, au găsit o scară care ducea la ceea ce a fost cândva subsolul structurii piramidei. Aici arheologii au descoperit un al doilea craniu de piatră și un tors mare sculptat.

Xipe Tótec a fost unul dintre cei mai importanți zei mesoamericani. Era o zeitate a fertilității și primăvaerii. Se credea că dacă închinătorii purtau piei victimelor ucise, ele glorificau zeitatea și el îi va binecuvânta cu favorurile sale. Există speranțe că situl va produce mai multe rămășițe materiale legate de închinarea acestei ființe destul de macabre. O movilă masivă în apropierea templului dezgropat poate dezvălui și mai multe despre zeul Xipe Tótec.

Un mormânt Egiptean cu circa 50 mumii

50 de mumii în stare bună de conservare au fost găsite în patru camere de înmormântare ptolemaice, care par a fi morminte de familie, la situl arheologic Tuna El-Gebel din Minya, la sud de Cairo. Mumii de bărbați și femei în ambalaje, dintre care unele mai purtau fragmente de cartonaș colorat, împreună cu 12 copii și sugari înfășurați în lenjerie, sau decorați cu scriere de mână demotică, au fost găsite în camere. Identitățile lor sunt încă necunoscute, dar metoda de mumificare sugerează că au deținut funcții importante sau prestigioase.

Unele dintre ele au fost îngropate în interiorul sarcofagelor din piatră sau din lemn, în timp ce altele au fost îngropate în nisip sau așezate pe podelele mormintelor sau în interiorul nișelor. Fragmente de papirusuri dezgropate în mormânt au ajutat la dezvăluirea datei în care a fost făcută, ceea ce ar putea să se întoarcă în epoca ptolemaică (305 – 30 î.Hr.), perioadele romane și bizantine timpurii.

Dovada unei noi specii umane

Cercetătorii care lucrează într-o peșteră din Filipine au afirmat că au găsit o specie umană nouă, necunoscută anterior. Ei cred că această hominină avea probabil o înălțime de sub patru metri, ajungând la această concluzie prin analiza rămășițelor fosile – oase și dinți ale unui adult. Osul femur al unui puiet a fost, de asemenea, dezgropat. Rămășițele sunt estimate la aproximativ 50.000 de ani, o perioadă de timp în Pleistocen când mai multe specii umane au coexistat pe planetă. Noua specie a fost numită provizoriu Homo luzonensis și a avut unele caracteristici identice cu oamenii moderni. Ființa avea „degetele și degetele lungi, curbate”, ceea ce înseamnă că era la fel de confortabil să urce copaci ca să meargă în picioare. Acest lucru pare să sugereze că ar fi putut coborî de la o rudă umană anterioară, H. erectus, care a traversat cumva marea la Luzon.

Descoperirea pune la îndoială asupra teoria acceptată a evoluției și răspândirii oamenilor pe glob.

Ouă de dinozaur în vârstă de 66 de milioane de ani

Un băiat în vârstă de 10 ani din China, care se juca lângă un lac, a dezgropat accidental un ou fosilizat care a dus la descoperirea unui cuib de dinozaur care are 66 milioane de ani. Odată avertizați asupra descoperirii, experții au confirmat imediat că piatra ciudată a fost un ou fosilizat. În zilele următoare, au început să excaveze locul unde Zhang a făcut descoperirea lui și au găsit încă 10 ouă. Aceștia au stabilit că Zhang a găsit un cuib de dinozaur, deoarece toate au fost dezgropate într-o zonă mică.

Originea civilizației grecești pe o insulă piramidalăPe insula îndepărtată și nelocuită în formă de piramidă din Daskalio, arheologii au găsit dovezi ale unui peisaj cultural și monumental bogat care datează mai devreme decât perioada minoică. Dovada de până acum este că a fost un centru religios major creat cu cunoștințe tehnice pre-datare care a fost găsit la minoșii Knossos de cel puțin 400 de ani, ceea ce indică faptul că acesta a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea civilizației grecești. Forma distinctivă a piramidelor se datorează activităților extinse de inginerie. Oamenii au exagerat în mod intenționat forma piramidală a afecțiunii stâncoase, creând o serie de terase imense.

Sculpturi ciudate dintr-un oraș înfometat

Acum 3.800 de ani, oamenii care trăiesc în ceea ce se numește acum Vichama, Peru au cioplit șerpi și capete umane pe zidurile lor, alături de reprezentări ale unor persoane emaciate. Au murit de foame și au murit și au sperat că o zeitate a apei va fi în sfârșit îngăduitoare și le va trimite niște ploaie pentru a-și lăsa prietenii, familia și vecinii să supraviețuiască. Aparent, cererile lor au fost răspunse; potrivit unor experți care au descoperit o sculptură a unei ciuperci asemănătoare unui om în interiorul unui complex ceremonial. În credința tradițională andină, o reprezentare a unei broaște poate fi folosită ca simbol pentru ploaie. Figura de cioapă este arătată înfășurându-și mâinile în jurul unei fețe umane mai jos, ceea ce sugerează că oamenii din Vichama așteptau sau primeau precipitațiile de care era atât de disperată. Vichama este unul dintre siturile arheologice aparținând civilizației Caral, prima civilizație cunoscută din America. A durat până în jurul anului 1800 î.Hr., când Caral a fost abandonat, posibil din cauza schimbărilor climatice. Cu toate acestea, oamenii care locuiesc în Vichama se pare că erau mai bine echipați și pregătiți, așa că au supraviețuit.

Primii americani ar fi ajuns la mare

Anul acesta, arheologii au făcut ceea ce ar putea fi o descoperire pivotă în populația Americii. Descoperirile sugerează că oamenii au locuit în America cu mult mai devreme decât se credea, acordând credință teoriei că oamenii au migrat pe continent nu printr-un pod terestru, ci pe mare. Descoperirile au fost făcute într-o zonă îndepărtată cunoscută sub numele de Cooper’s Ferry, într-o vale de pe malurile râului Columbia, în vestul Idaho. Acum se crede că este unul dintre cele mai vechi situri arheologice din America. Datările cu radiocarbon și rezultatele analizei bayesiene indică faptul că oamenii au început să ocupe zona între 16.560 și 15.280 de ani vechime. Descoperirile din Idaho arată că oamenii Clovis nu au fost primii și demonstrează că oamenii trăiau probabil în America înainte ca un coridor fără gheață să se deschidă în partea de jos a continentului acum aproximativ 14.000 de ani.

Un mini Tepe Göbekli vechi de 11.300 de ani

În noiembrie, arheologii au anunțat descoperirea unui templu din epoca neolitic, cu trei stele aproape intacte, similare cu celebrul Göbekli Tepe – cel mai vechi templu cunoscut din lume. Templul antic a fost dezgropat în cartierul Ilısu din Dargeçit, în provincia Mardin din sud-estul Turciei, iar arheologii estimează că a fost construit în urmă cu 11.300 de ani. Acest centru spiritual vechi a fost activ și în aceeași epocă cu faimosul Göbekli Tepe, care este considerat locul de naștere al civilizației timpurii și cel mai vechi templu de pe pământ. Templul de 80 de metri pătrați (80 de metri pătrați) împărtășește, de asemenea, anumite caracteristici cu Göbekli Tepe – are versiuni mai mici ale stâlpilor, simbolurilor și arhitecturii.

O sabie surpriză veche de 3.200 de ani, descoperită la un Megalit

Arheologii care lucrează pe insula de vacanță spaniolă din Majorca (Mallorca) au făcut o descoperire surprinzătoare în septembrie – o sabie în vârstă de 3.200 de ani pe un sit din epoca bronzului care a fost dezgropată în situl arheologic Talaiot del Serral de ses Abelles din municipalitatea Puigpunyent. Echipa pregătea locația pentru a fi deschisă ca muzeu pentru vizitatori când au dezgropat sabia. Doi arheologi de pe șantier au ridicat o stâncă și au văzut ceva ieșind din pământ. Ei credeau că nu va fi găsit nimic altceva, deoarece situl fusese excavat complet și megalitul fusese jefuit în trecut, de către romani și alții. În ciuda faptului că are peste 3000 de ani, arma este în stare bună. Este una dintre puținele arme din acea epocă găsite pe insulă. Descoperirea le permite experților să înțeleagă mai bine misterioasa cultură tailiotică și demonstrează că armele au fost folosite ca oferte la talaioti, care erau lăcașuri de cult religios.

Un templu și nenumărate comori într-un oraș scufundat

În iulie, Ministerul Egiptului din Antichități a anunțat că arheologii marini care se scufundau în vechiul oraș scufundat al lui Heracleion, în largul coastei Deltei Nilului, au descoperit rămășițele unui templu, docuri și bărci conținând antichități comori. Cunoscut sub numele de Thonis în Egipt și scufundat sub 150 de metri de apă, orașul se află în ceea ce este astăzi Golful Aboukir, dar în secolul VIII î.Hr., când se crede că orașul a fost construit, ar fi fost situat la gura din delta râului Nil unde s-a deschis în Marea Mediterană.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds