Casa Platon Iurie

Gospodăria „Platon Iurie” se află în partea centrală a s. Butuceni. Este amplasată pe versantul de Sud-Vest a promontoriului Butuceni în partea de deal a drumului central la răscrucea a două drumuri, unul paralel şi altul perpendicular drumului central.  Vecinătăţi de la stânga la dreapta: Casa etnografică nr. 1 a Rezervaţiaie, Cimitiril satului; cet Obreja Radu; cet. Burduja Ştefan (visa-vis de drumul care duce la Mănăstirea rupestră). Distanţa până la Mănăstire este de aproximativ 100 m.

Gospodăria reprezintă: Casa; Beci; Parcele de grădină; Împrejmuiri din piatră pe perimetru şi în interiorul curţii; Pereţi de sprijin, amenajări şi pavări cu piatră;

Casa are în plan formă dreptunghiulară cu laturile  10.1 x 7.1 m. Faţada principală este simetrică. Pe axa centrală se află întrarea principală. Din ambele părţi a întrării principale se află câte două ferestre, care iluminează Casa cea Mare şi camera de zi-bucătărie. Principalul element compoziţional a vederii din faţă este prispa cu coloane şi parapet. Prispa este înfrumuseţată cu 6 coloane şi parapet din piatră modelată şi încrustată. Piesele acestora sunt de o frumuseţe rară. Spre deosebire de alte case la coloane şi parapet, este folosită reuşit culoarea.

     

Divizarea casei în interior este tradiţională în zonă şi constituie următoarele elemente: tinda, Casa cea Mare, camera de zi-bucătărie, dormitor cu lejancă, cămară.

Pereţii casei sunt construiţi din piatră brută cu argilă. Exteriorul şi interiorul este tencuit cu argilă (lut) în amestec cu paie, pleavă, băligar şi văruit cu var sinilit. Acoperişul este executat din lemn de coniferi şi foi de ardezie. Uşile, ferestrele şi tavanul sunt confecţionate din lemn de conferi. Coloanele, parapetul, prispa şi treptele la scară sunt confecţionate din piatră moale, executate de meşteri populari (piatră modelată). Coloanele reprezintă un model vechi utilizat în satul Butuceni la sfârşitul secolului XIX. 

  

Alt obiectiv autentic este partea subterană a beciului. Exteriorul a fost modificat recent fără ca să se ţină cont de elementele arhitecturii tradiţionale a localităţii. Dat fiind faptul că la modificare a fost utilizată piatra, beciul în ansamblu cu alte obiective nu disonează. În calitate de material de construcţie pentru beci a fost utilizată piatra brută din localitate, care este clădită cu acurateţe.

   

În întregime gospodăria se află într-o stare de conservare bună, este originală şi reprezintă arhitectura tradiţională din localitate, cu excepţia acoperişului casei care este executat din foi de ardezie (în varianta iniţială a fost utilizat stuful).  Proprietarul până în prezent a întreprins  măsuri  de conservare şi  modernizare. Amenajarea curţii a fost efectuată recent de către proprietar (terasarea şi pavarea terenului, restabilirea împrejmuirilor şi pereţilor de sprijin). 

Documentarea Casei a fost realizată în anul 2007.

© Text: Constantin Andruşceac, © Foto: Gheorghe Postică

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds