„Bate doba, lăutare” – Sadaclia e în sărbătoare

La 11 iunie, curent, a fost lansat Festivalul-concurs naţional al interpreţilor la dobă tradiţională „Bate doba, lăutare”, organizat de Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Secţia Cultură Basarabeasca şi Primăria satului Sadaclia.

În alocuțiunea sa, Diana Dicusarî, director general CNCPPCI, a menționat că Festivalul este unul inedit și are drept scop revitalizarea tradiţiilor lăutareşti de interpretare la dobă – unul dintre primele instrumente muzicale. Primarul satului Sadaclia, Vasile Baciu, a mărturisit că trăiește în acele clipe sentimentul de împlinire a unui vis frumos, pe care l-a purtat în suflet timp îndelungat.

Douăzeci de instrumentiști, acompaniați de Orchestra de muzică populară „Doina Prutului” din or. Cantemir, și-au demonstrat măiestria de interpretare la dobă tradițională. Membrii juriului: Oleg Volontir, director artistic CNCPPCI, Maestru în Artă; Victor Ghilaș, Doctor habilitat, conferențiar universitar; Gheorghe Șevcișin, Artist al Poporului; Diana Dicusarî, director general CNCPPCI și Nătălița Munteanu, Maestru în Artă, au apreciat virtuozitatea și maniera autentică de interpretare a concurenților.

De premiul III s-au învrednicit: Gheorghe Ursu (or. Cahul), Ion Costiuc și Dumitru Martâniuc (s. Sărata Galbenă, r-nul Hâncești) ; de premiul II – Gheorghe Botgros (s. Badicul Moldovenesc, r-nul Cahul); de premiul I – Tudor Bejenaru (s. Văleni, r-nul Cahul). Trofeul primei ediții a Festivalului-concurs naţional al interpreţilor la dobă tradiţională „Bate doba, lăutare” a fost obținut de Liviu Banaru din s. Haragaș, r-nul Cantemir.

În recital, spre bucuria publicului, au evoluat îndrăgiții interpreți Nătălița Munteanu și Gheorghe Nichiforeac. Nu au putut lipsi de la eveniment nici buneii Bejenaru de la Văleni, care au dat un farmec aparte ritmurilor populare moldovenești prin dobele lor.

Locuitorii satului Sadaclia au trăit o Duminică a Sufletului.

Sursa: Creatie-Populara.md

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds