Necropola din epoca romană de la Petrești (r-nul Ungheni)

Cimitirul din secolele II-IV d.Hr. de la Petrești se numără printre cele mai mari și mai reprezentative situri funerare din epoca romană de pe teritorul Republicii Moldova.

Necropola a fost identificată cu ocazia cercetării preventive a unui tumul din epoca bronzului, fiind săpată exhaustiv în anii 1986 și 1988 de către Evghenii Iarovoi, Serghei Kurceatov și Andrei Cirkov. Situl funerar la care ne referim cuprinde de fapt două cimitire diferite parțial suprapuse. Primul și cel mai vechi cimitir conține 40 de morminte de înhumație și 35 de șanțuri rituale de formă rectangulasă sau circulară, fiind datat în sec. II-III și atribuit sarmaților de origine iraniană. În a doua necropolă au fost descoperite 195 de morminte (cinci de incinerație și 190 de înhumație) și șase gropi de cult, precum și un bogat inventar de vase ceramice și de obiecte. Cronologic, această necropolă se încadrează în sec. IV d. Hr. și aparține culturii Sântana de Mureș-Cerneahov, care corespunde cu perioada de migrație a goților în regiunile nord- și nord-vest-pontică.
Aceste importante descoperiri arheologice de la Petrești urmează încă a fi valorificate, piesele de patrimoniu arheologic păstrându-se la la Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău și la Muzeul de Istorie și Etnografie din Ungheni.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds