Două cupe de sticlă din epoca romană târzie de la Dănceni

În cadrul inventarului de obiecte al aşezărilor şi necropolelor din sec. III-IV d.Hr., atribuite culturii Sântana de Mureș-Cerneahov, un loc important îl ocupă recipientele de sticlă. Descoperite deopotrivă în locuinţe și morminte, aceste obiecte de uz comun, dar şi de lux în acelaşi timp, dată fiind complexitatea fabricării şi procurării lor, ilustrează din plin starea economică prosperă a locuitorilor aşezărilor din epoca romană târzie din Barbaricum-ul est-european.Așa cum arată cercetările arheologice, în complexele culturii Sântana de Mureș-Cerneahov mai frecvent se întâlnesc paharele de diferite tipuri, dintre care unele erau lucrate se pare și în mediul barbar. Cupele apar însă mult mai rar.
În colajul alăturat prezentăm două cupe de sticlă descoperite în binecunoscuta necropolă din perioada migrației goților (sec. III-IV d.Hr.) de la Dănceni (r-nul Ialoveni).
Vasele la care ne referim (unul fragmentar și altul întreg) provin din mormintele 167 și 287. După cum se poate observa, cupele sunt de tipuri diferite, dar ambele reprezintă articole de import venite din Imperiul Roman. Aceste recipiente de sticlă, care constituie adevărate rarități pentru lumea barbară din antichitatea târzie, au fost publicate în anul 1986 în monografia consacrată necropolei Sântana de Mureș-Cerneahov de la Dănceni, semnată de Isaak Rafalovici și apărută postum.
În anul 2009, vasele în discuție, alaturi de alte interesante piese de patrimoniu arheologic, a făcut parte din expoziția intinerantă organizată de Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad și Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, fiind publicate și în lucrarea „Antichitatea târzie în bazinul Prutului. Catalog”, Bârlad 2009 (autori: Ion Ioniță, Mircea Mamalauca, Vlad Vornic).
În prezent cupa de sticlă întreagă din sec. IV de la Dănceni se află în expoziția permanentă „Comorile trecutului” a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, iar cealaltă piesă – în fondurile acestei importante instituții muzeale.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds