Coridorul Costești – Țîpala trece prin „Așezarea medievală Costești Gârlea” și urmează să fie efectuată descărcarea de sarcină arheologică

Coridorul 16: G105: R3 – Costești – Țîpala – G106, ce urmează să fie reparat în următorii 3 ani, trece prin situl arheologic „Așezarea medievală Costești Gârlea”.

Contactați telefonic de patrimoniu.info Administrația de Stat a Drumurilor  (ASD) ne-a comunicat că acest contract nu fost coordonat inițial cu Agenția Națională Arheologică. Cu toate acestea, la momentul obținerii autorizaților vor solicita și certificatul de descărcare de sarcină arheologică, cheltuielile pentru efectuarea descărcării de sarcină arheologică urmând să fie suportate de Administrația de Stat a drumurilor.

 Directorul Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic, a comunicat pentru patrimoniu.info, că, la fel ca și în cazul altor proiecte de construcție sau de  reabilitare a drumurilor, lucrările drumarilor trebuie să fie precedate de săpături în vederea descărcării de sarcină a arheologică a zonelor cu patrinoniu arhelogic afectate. Oficialul a mai adăugat că zilele trecute Agenția a solicitat și a primit  de la ASD acest proiect spre avizare, în zonele cu patrimoniu arheologic urmând a fi efectuate investigațiile arheologice corespunzătoare, în conformitate cu prevederile legislației în domeniul protejării patrimoniului arheologic.

Articolul 5 a  LEGII Nr. 218 din 17-09-2010 privind protejarea patrimoniului arheologic prevede următoarele: „Descărcarea de sarcină arheologică este procedura prin care se confirmă că un teren în care a fost evidenţiat patrimoniu arheologic poate fi restituit activităţilor umane curente ca urmare a finalizării cercetării de specialitate sau a distrugerii acestuia. Procedura de descărcare de sarcină arheologică a terenului cu patrimoniu arheologic este finanțată de către beneficiarul interesat în valorificarea acestui teren și este realizată de către Agenția Națională Arheologică pe bază de contract.”

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds