Cercetările arheologice de la Cărbuna din anul 2020

În toamna anului 2020 o echipă de arheologi de la Agenția Națională Arheologică, Muzeul Național de Istorie a Moldovei și Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală au întreprins investigații de teren în raza comunei Cărbuna, cunoscută în special grație descoperirii unui faimos depozit de piese din eneolitic.

Situl arheologic Cărbuna VII-Valea Mare a fost descoperit în anul 1962 de muzeograful Gh. Sergheev la circa 1 km V de localitatea omonimă din raionul Ialoveni, fiind inclus de Em. Rikman în repertoriul monumentelor culturii Sântana de Mureș-Cerneahov, publicat în 1975.

Investigațiile arheologice din anul 2020 în situl Cărbuna VII-Valea Mare au fost efectuate, cu scopul descoperirii și acumulării unor noi informații științifice și vestigii arheologice, în măsură să contribuie la completarea colecției de artefacte existente pentru organizarea unui muzeu de istorie și etnografie locală .

În perimetrul unei secțiuni de 4×16 m, completată ulterior cu o casetă, pe o suprafață totală de circa 85 m.p. au fost identificate 9 complexe arheologice. Dintre acestea, remarcăm un complex adâncit de formă rectangulară (locuință?) și o groapă de cult cu o înhumare de animal, restul complexelor fiind gropi cu resturi menajere. Ca inventar, s-a descoperit o cantitate însemnată de ceramică și câteva piese de inventar lucrate din bronz, fier, sticlă, piatră și lut ars

Investigațiile arheologice de teren de la Cărbuna au fost efectuate în cadrul Proiectului Casa Mare al Asociației Naționale a Experților și Asistenților Sociali din Moldova.

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds