Arheologii raportează descoperirea unor rămășițe ale „femeilor războinice” ale Amazonului

Arheologii ruși care lucrează în regiunea de sud a Ostrogozhsk au raportat descoperirea rămășițelor mai multor femei despre care se crede că sunt amazoane scitice în o movilă de înmormântare. În perioada de cercetare a anului 2019, , Expediția arheologică Don de la Institutul de Arheologie, Academia Rusă de Științe (IA RAS) condusă de Valery Ivanovici Gulyaev, a efectuat cercetări și săpături la 19 movile de înmormântare care au fost descoperite pentru prima dată în 2000.

Cercetările la movilele de înmormântare sunt în desfășurare încă din 2010, iar anul acesta o movilă etichetată drept „nouă” deținea resturile a patru femei, cu vârste și statut social. Expediția a menționat că „nouă” fuseseră anterior jefuite, dar numai în secțiunea nordică.

“Amazoanele au fost un fenomen scitic obișnuit [dar] doar … în ultimul deceniu a avut au fost descoperite aproximativ 11 înmormântări ale tinerelor femei luptătoare”, spune Gulyaev în comunicat. rituri de înmormântare, care de obicei erau observate pentru bărbați, erau făcute pentru și pentru ele. Cu toate acestea, Gulyaev a spus că aceasta a fost prima dată când au dat peste o înmormântare cu patru amazoane care aveau o astfel de diferență în intervalul de vârstă.

Două seturi de rămășițe au fost găsite într-o parte a movilei – o femeie în vârstă de aproximativ 20-25 de ani, cealaltă o adolescentă de 12-13 ani, alauri de ele a fost găsit și un inventar bogat  cum ar fi: de 30 de capete de săgeată de fier, un cârlig de fier în formă de o pasăre, elemente de hamuri pentru cai, cârlige de fier pentru suspendarea frâielor, cuțite de fier, fragmente de vase turnate și numeroase oase de animale.

Expeditia dateaza vasele descoperite din a doua-a treia parte a secolului al IV-lea i.Hr. Aceste descoperiri sugerează că femeile înmormântate acolo erau „Amazoane, femei-războinice a căror instituție se afla în epoca scitică printre triburile nomade și semi-nomade iraniene din Europa de Est”, se arată în comunicat.
Au fost descoperite mai multe rămășițe în secțiunea sudică și vestică a movilei, „decedatul fiind așezat pe lojele de lemn acoperite cu resturi de iarbă, capetele lor erau așezate pe „perne” acoperite cu iarbă.” Prima femeie, denumită „Individual nr.1”, avea aproximativ  40 – 50 de ani și a fost îngropată cu o cască complicată care consta din „plăci de aur ștampilate cu ornamente florale” și „jante cu pandantive în formă de amforă. „Expediția a menționat că astfel de capete erau denumite„ Calafs ”sau„ Calathos ”și au fost găsite„ doar în cele mai bogate „baraje„ regale ”din Scythia”.

Comunicatul de presă a menționat că găsirea rămășițelor femeii mai în vârstă a fost specială, deoarece speranța de viață a unei femei scitice în acea perioadă era între 30 și 35 de ani. Cea de-a doua femeie, denumită „Individual No: 2”, era mai tânără și avea aproximativ 30 – 35 de ani. A fost înmormântată în așa-numita „poartă a unui călăreț”, cu picioare întinse cu arcuri. Citând cercetările antropologice, comunicatul de presă spune că pentru a fi îngropată într-o poziție atât de simbolică, „tendoanele picioarelor ei au fost tăiate”.

Comentează


This will close in 30 seconds