O peşteră din apropierea oraşului Soroca, inclusă în Registrul monumentelor Moldovei ocrotite de stat

O peşteră veche de aproape 1.300 de ani din apropierea oraşului Soroca ar putea fi inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Includerea peşterii milenare în registrul patrimoniilor cu statut protejat va facilita conservarea acestui obiectiv, susţin oamenii de ştiinţă.

Caverna este amplasată la o înălţime de aproape 14 metri, iar pentru a ajunge sus trebuie să străbaţi o potecă şerpuită şi pe alocuri abruptă. 

Scările improvizate ar fi fost cioplite în stâncă chiar de către călugărul pustnic pe nume Bechir, în cinstea căruia a şi fost numită peştera. Acesta le-a sculptat în aşa mod, încât nimeni să nu-l poată deranja. Singura cale către cavernă rămâne a fi inaccesibilă şi astăzi pentru majoritatea turiștilor cu o pregătire fizică slabă.

În interior, schitul este format dintr-o încăpere mică cu altarul orientat spre nord și cu o uşă mică spre sud. Pereţii sunt ornamentaţi cu elemente cioplite în piatră. 

Vadim Şterbate este unul dintre activiştii civici care, în ultimii ani, a încercat să sensibilizeze autorităţile asupra importanţei acestui patrimoniu milenar. Tânărul consideră că includerea schitului rupestru în registrul monumentelor protejate de stat îl va salva de la degradare.

Potrivit autorităţilor locale, pentru reabilitarea peşterii şi transformarea ei într-un obiectiv turistic este nevoie de aproximativ un milion de lei.

Pe lângă Peştera lui Bechir din Soroca, în registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de Stat ar putea fi inclusă şi clădirea Circului din oraşul Chişinău. Aceasta a fost construită în 1981 şi este considerată o carte de vizită a Capitalei.

Decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice urmează să fie aprobată de Guvern şi Parlament. În prezent, în registrul monumentelor Republicii Moldova protejate de stat sunt incluse în jur de 5.000 de obiective.

 

Sursa: Prime.md

Share this:

Comentează


This will close in 30 seconds